Welke luifel past het beste bij mijn camper of caravan?

Stel je voor... Na uren in de auto of camper te hebben gezeten, ben je eindelijk op je bestemming aangekomen. Je hebt je campingstoelen en tafel buitengezet, een verfrissend drankje gepakt en gaat lekker zitten. Maar wacht, de zon schijnt en je hebt wat beschutting nodig. Dit is waar een luifel van pas komt! In deze blog ga ik dieper in op cassetteluifels en zakluifels. Deze luifels bevestig je aan een camper of caravan. Een luifel biedt bescherming tegen de zon en regen, waardoor je kampeervakantie nog comfortabeler wordt. Met zoveel verschillende merken en formaten op de markt, kan het kiezen van de juiste luifel een uitdaging zijn. Maar geen zorgen, ik heb een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je precies weet welke luifel bij jouw kampeeravontuur past.

Waarom kiezen voor een cassette- of zakluifel

Cassette- en zakluifels zijn beide ideaal als je rondtrekt of snel je luifel op wilt zetten. Je kan de luifel makkelijk bevestigen aan de zijkant van je camper of caravan. Deze luifels zijn lichtgewicht en zorgen niet voor extra bagage, de stokken en doeken zijn namelijk opgeborgen in de hoes of cassette. De waterdichte hoes of cassette zorgt ervoor dat je luifel beschermd is van weeromstandigheden. Hierdoor hoef je de luifel een stuk minder vaak schoon te maken en duurt het ook minder lang. Kortom deze luifels hebben veel voordelen, maar wat is nou het verschil tussen deze twee luifels? Ik leg het voor je uit!

Wat is een cassetteluifel?

Bij een cassetteluifel zijn het doek en het frame opgeborgen in een aluminium cassette die aan de caravan of camper vastzit. Als je de luifel op het dak wilt monteren, heb je naast de cassetteluifel nog een adapter nodig om het te bevestigen. Als je eenmaal bent aangekomen op je bestemming, open je de cassette en rol je de luifel gemakkelijk uit. Dit doe je met een zwengel. Draai de zwengel tot de luifel volledig is uitgedraaid en zet de poten onder de luifel, let wel op dat je je caravan of camper niet raakt! Zo voorkom je schade. Doordat de luifel in een cassette zit, blijft hij beschermd tegen weersinvloeden.

Wat is een zakluifel?

Met een zakluifel, ook wel een etuiluifel, zit het doek en het frame op een handige manier opgeborgen in een hoes. Deze hoes is gemakkelijk te monteren aan de zijkant van de camper of caravan door hem door de caravanpees - of camperrail te schuiven. Als je eenmaal bent aangekomen op de plek van bestemming rits je simpelweg de zak open en rol je de luifel uit. Bevestig het frame en zet de stokken en haringen in de grond. Zo kan jij snel genieten van het heerlijke weer tijdens je vakantie.
“Herenkleding

Hoe meet je de maat van je luifel?

Om de juiste luifel voor jouw camper of caravan te kiezen is het belangrijk om te weten welke maat je nodig hebt. Hiervoor is het belangrijk om de lengtemaat te weten. Meet de ruimte waar je de luifel wilt plaatsen nauwkeurig op. Dit meet je via de peesrail, deze meet je van boog tot boog. Loopt het dak niet recht, maar naar voren met een schuine hoek? Meet dan vanaf de achterste boog tot aan de knik. Er zijn veel verschillende maten luifels. Weet je niet precies welke luifel je moet hebben? Je kan altijd bij ons langskomen en vragen welke je maat je precies moet hebben!

Van welk materiaal is een luifel gemaakt?

Luifels zijn er in verschillende materialen, de meest voorkomende bij cassette- en zakluifels is PVC. PVC kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en is makkelijk schoon te maken. Je kan je luifel het beste schoonmaken met wat lauw water en een schoonmaakborstel. Zo is jouw luifel binnen no-time zo goed als nieuw.

Wat als het gaat stormen tijdens mijn vakantie?

Het in- en uitdraaien van je luifel is erg makkelijk. Het is wel belangrijk dat je de luifel opbergt met slecht weer. Ondanks dat je stormbanden hebt geplaatst, kan tijdens stevige wind of regen je luifel wegwaaien. Ik adviseer om bij windkracht 4 of hoger met windvlagen de luifel op te bergen. Hierdoor voorkom je schade aan je caravan of camper. Zelfs als je een dagje naar het strand gaat is het belangrijk om de luifel weer goed te bergen. Elke luifel heeft stormbanden nodig. Het is belangrijk om deze goed vast te zetten als je je luifel uitdraait. Zo weet je zeker dat je luifel goed blijft staan.

Handige accessoires

Overweeg welke extra functies je luifel nodig heeft. Wil je nog meer privacy of wil je extra bescherming tegen wind, zon en regen? Kies dan voor handige sunblockers of rainblockers. Zo maak je je kampeervakantie perfect passend bij jou. Wil je sfeervolle verlichting voor 's avonds op de camping? Kies voor leuke LED-lampjes die jouw luifel veranderen in een oase vol met gezelligheid.

Klaar voor je volgende vakantie?

Met deze tips in gedachten ben je goed op weg om de perfecte luifel te kiezen voor jouw volgende kampeervakantie. Of je nu geniet van de zon aan het strand of schuilt voor een regenbui in de bergen, een goede luifel zorgt voor extra comfort en gemak tijdens je avonturen in de buitenlucht. Dus pak je favoriete drankje, ontspan onder je nieuwe luifel en geniet van het buitenleven! Wil je nog meer weten over luifels? Lees de blog: Kies je voor een luifel of een voortent? Heb je vragen? Kom langs in de winkel en vraag het aan onze experts! We wensen jou veel kampeerplezier!

Geschreven door: Kampeerspecialist Thijs
OVER THIJS

Als echte outdoor liefhebber sta ik voor je klaar met al je vragen over je kampeeruitrusting. Naast het geven van advies deel ik ook graag mijn ervaringen en tips om het beste uit je kampeertrip te halen!

Relevante producten
Misschien vind je dit ook leuk

Koken met een skottelbraai, wat moet je weten?

Benieuwd naar alles wat je moet weten over koken met een skottelbraai? Onze experts nemen je mee in deze blog!

Wat moet je weten over een vaste hengel als beginnende visser

Wil jij alles weten over vaste hengels? In deze blog kom jij erachter!