Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

De zomer komt er weer aan, wat betekend dat het zwem plezier weer kan beginnen. Ben jij al helemaal summer ready met een zwembad in de achtertuin? Maar naast het zwem plezier is het onderhouden van jouw zwembad erg belangrijk, in dit blog vertellen wij jou hoe je dit het beste kan doen.

Hoe vaak moet ik mijn zwembad schoonmaken?

Om iedere dag weer opnieuw een geweldig zwemavontuur te kunnen beleven is het handig om dagelijks jouw zwembad een snelle schoonmaakbeurt te geven, waarbij het zichtbare vuil en de bladeren weggehaald worden. Dit is gemakkelijk te doen met een bodemschepnet of met een oppervlakte schep. En om de week is het handig om er even door heen te gaan met een zwembadstofzuiger en om de filters goed schoon te maken en checken of alles het nog doet. Aan het begin en einde van het zwemseizoen, of bij het veranderen van weersomstandigheden, moet je extra aandacht besteden aan het schoonmaken en onderhouden van jouw zwembad. Maak goed het zwembaddek schoon en test de waterkwaliteit een keertje.

Waterchemie controleren

Wat is waterchemie eigenlijk? Waterchemie zijn allerlei verschillende chemische stoffen om het water schoon, helder en veilig te houden. Dit moet soms gecontroleerd worden, zodat zwemmers niet ziek worden of irritaties aan de huid en ogen krijgen. De waterchemie is belangrijk om regelmatig te checken, vooral als jij veel gebruik maakt van jouw zwembad.

Ph-waarde meten

Als eerste is het belangrijk dat er naar de pH-waarde van het water wordt gekeken, dit kan je doen met een pH-waarde meter. De pH-waarde van het water moet tussen de 7.2 en de 7.6 liggen, is het lager dan dit dan kan je Pool Power+ toevoegen aan het water, zodat het hoger wordt. Is de pH-waarde te hoog dan kan er Pool Water- worden toegevoegd, zodat het weer omlaag gaat.

Chloorgehalte

Daarna is het belangrijk om naar het chloorgehalte te kijken, want chloor is belangrijk voor het doden van bacteriën en algen. Het chloorgehalte moet tussen de 1 en 3 pmm liggen, dit kan gemeten worden met chloordispencers. Door chloortabletten, chloorganulaat (een chemische stof die chloor bevat en gebruikt wordt als desinfectiemiddel om bacteriën en andere micro-organismen te doden) of vloeibaar chloor toe te voegen stijgt het chloorgehalte. Als het chloorgehalte te hoog is dan kan er zwavelvuur worden gebruikt om dit te verlagen.

Calciumhardheid

Dan heb je nog de alkaliniteit (de capiciteit van een waterig systeem om zuren te neutraliseren) en de calciumhardheid (dit zorgt ervoor dat er geen kalk in het zwembad komt) van het water, deze zijn ook handig om soms te checken. Dit kan worden gecheckt met de test strips. De alkaliniteit moet tussen de 80 en 120 pmm liggen, als dit lager is dan kan er natriumbicarbonaat worden toegevoegd en als dit te hoog is dan kan je zwavelvuur toevoegen om dit te verlagen. De calciumhardheid moet tussen de 200 en 400 pmm liggen, als dit lager is dan kan je calciumchloride toevoegen om dit te verhogen. Het verlagen van calciumhardheid moeilijker zijn en hierbij is het handig om oud water uit het zwembad te halen en nieuw water toe te voegen.

Hoe kan ik de onderhoudsmiddelen het beste bewaren?

Het bewaren van het de onderhoudsmiddelen is erg belangrijk, maar hoe kan je dit nou het beste doen? De onderhoudsmiddelen kan je het beste op een droge en koele plaats bewaren, zodat er geen chemische reacties ontstaan. Daarnaast kunnen onderhoudsmiddelen niet goed tegen vocht en hitte, hierdoor kunnen de verpakkingen van gaan lekken of kan het zijn dat het stofje minder goed gaat werken. De garage is een handige plek om jou onderhoudsmiddelen te bewaren, maar in het keukenkastje kan ook geen kwaad. Let hierbij wel goed op dat de onderhoudmiddelen uit het bereik van kinderen blijft.

“zwembanden

Maak jouw eigen zwemparty deze zomer

Naast de hygiëne van jouw zwembad is het natuurlijk ook belangrijk om plezier te hebben in de zomer. Een zwembad is al geweldig voor jou zwem party’s, maar hoe leuk zal het zijn als er in jouw zwembad nog allerlei zwemkussens, waterballen sets, opduik stokjes en nog veel meer leuk zwembad speelgoed bevat. Maak jouw eigen zomerparadijs in de tuin, terwijl jij kan relaxen en spelletjes kan spelen in de zon.

Veel zwemplezier deze zomer!

Nu onze zwemexperts jou de beste tips hebben gegeven over hoe jij het beste jouw zwembad kan onderhouden, kan het shoppen beginnen. En waar kan je dit beter doen dan bij Kampeerhal Roden? Bij ons kan jij terecht voor jou grootste zwembad avonturen. Onze experts staan voor jou klaar en zijn voorzien van het beste advies. Wil jij nog een zwembad kopen voor deze zomer, maar weet jij niet welk merk het beste is? Lees dan onze blog: Welk zwembad moet ik kiezen? Intex of Bestway? En dan wensen wij jou deze zomer veel zwemplezier toe!

Geschreven door: Tuinexpert Niels
OVER NIELS

Heb je tips nodig voor je volgende barbecue avontuur? Dan sta ik voor je klaar! Met mijn passie voor barbecueën geef ik je graag het beste advies en de lekkerste tips. Maar ook voor een leuke lounge- of tuinset help ik je graag. Oh en barbecue recepten uitwisselen vind ik ook heel leuk!

Relevante producten
Misschien vind je dit ook leuk

Koken met een skottelbraai, wat moet je weten?

Benieuwd naar alles wat je moet weten over koken met een skottelbraai? Onze experts nemen je mee in deze blog!

Wat moet je weten over een vaste hengel als beginnende visser

Wil jij alles weten over vaste hengels? In deze blog kom jij erachter!