Alles voor vakantie, vrije tijd en tuin
20.000 M2 winkelplezier
Dé specialist van Noord-Nederland

Hoe kies je het juiste slaapmatje?

Op vakantie wil je tot rust komen. Goed slapen is daarom essentieel! Als je op doorreis bent kan een slaapmatje handig zijn. De meeste matjes hoef je niet eens zelf op te pompen. Blijf je langer op een warme plek? Dan is een luchtbed misschien fijner. Wij snappen dat de juiste keuze maken soms lastig kan zijn. Daarom helpen we je graag een handje op basis van de vragen hieronder.

1. Wat voor soort slaapmat wil je?

Er bestaan eigenlijk 3 soorten slaapmatten:

- Self-inflating (SI) slaapmat
Het woord zegt het eigenlijk al: deze mat blaast zichzelf op. De binnenkant van de mat is gevuld met foam. Dit materiaal zet uit zodra je de dop van de mat opent. Het verschilt per SI-mat hoe goed de mat zichzelf vult. Een gemiddelde SI-mat vult zichzelf 60 tot 80 procent. Er zit weinig lucht in een SI mat, omdat het foam een luchtvervanger is. SI-matten voelen vaak het warmst aan.

MOKALA_7_VENTIELGyIXg5q7cnkBj
- Compact geïsoleerde slaapmat
Een compact geïsoleerde mat is ideaal voor wandel- en fietsvakanties. Dat komt door zijn compactheid en goede isolatie. De compacte matten zijn minder warm dan SI-matten, maar warmer dan een luchtbed. De compacte matten isoleren zichzelf namelijk op een andere manier. Deze manier varieert per mat, maar neem bijvoorbeeld een Exped slaapmat. Dit is een mat gevuld met synthetische microfiber met een R-waarde van 4.9. Hier kun je tot -17 graden riant op slapen en de mat heeft slechts een pakmaat van ongeveer 26 x 15 centimeter.14_SynMat-fillingw0ge2n3vGFZHz
- Luchtbed
Een luchtbed is meestal gemaakt van PVC en ligt comfortabel, want hij is waarschijnlijk net zo dik als jouw matras thuis. Hou er wel rekening mee dat een luchtbed de laagste R-waarde heeft en daarom snel koud kan zijn. Bovendien is een luchtbed niet self-inflating en zal je in de meeste gevallen zelf een luchtbed pomp moeten meenemen. Geen zin om zelf te pompen? Wij verkopen ook luchtbedden met een ingebouwde pomp

2. Bij welke temperatuur gebruik je de slaapmat het meest?

Bij elke slaapmat hoort een R-waarde. Een R-waarde geeft aan hoe goed de mat isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe warmer de mat. Dit heeft te maken met de stilstaande lucht in de mat. Door stilstaande lucht raak je je lichaamswarmte door de mat heen niet kwijt en trekt de kou uit de grond niet naar je rug.

In de zomer kun je prima vertoeven op een slaapmat met een R-waarde tussen de 1 en 2.1. Ga je in de lente en herfst op reis en bestaat er een kans op koele nachten? Kies dan een mat met een R-waarde tussen de 2.1 en 3.3. Voor winterse nachten raden we een R-waarde tussen de 3.3 en 5 aan. Ga je op pad door de hoge, besneeuwde bergen, dan wil je een mat met een R-waarde van 5 of hoger.

Een matje isoleert de onderkant van je lichaam en een slaapzak de bovenkant. Ga je voor een warme slaapzak, maar koop je een matje met een lage R-waarde, dan heb je de kans dat je het alsnog koud krijgt. Kies daarom altijd ook de juiste slaapzak bij het juiste matje.

 3. Waar gebruik je de slaapmat het meest?

- Op de camping
Als je voor een langere tijd op de camping staat, snappen we dat je kiest voor een dik luchtbed. Net zo comfortabel als je boxspring thuis. Bedenk dan dus wel dat als je niet in een warm oord kampeert, een luchtbed koud aan kan voelen. Ga je voor een iets duurdere en daardoor warmere optie? Dan raden we een SI-slaapmat aan.

- Tijdens een actieve hike
Tijdens een doorreis of een stevige hike wil je natuurlijk zo licht mogelijk bepakt zijn. Een luchtbed is dan geen optie. In dit geval kun je het beste kiezen voor een SI-matje of een compact geïsoleerde slaapmat. Een mummy slaapmat neemt nog minder ruimte in. Hier past dan natuurlijk het beste een mummy slaapzak bij.

- Hoog in de besneeuwde bergen
Daar is het koud natuurlijk! We raden in dit geval dan ook de compact geïsoleerde slaapmat aan. Denk bij het kopen van een compacte mat om een minimale R-waarde van 3.3. Wil je nog meer warmte onder je rug creëren? Plaats dan een schuimmat onder je compact geïsoleerde mat.

14_SynMat_7_MWcy1rrwMXOuCqw

 4. Waar moet je nog meer op letten?

Afmetingen
Kijk goed naar de afmetingen van de slaapmat. R staat voor regular. Deze mat is geschikt voor mensen tot 1.83 meter. L staat voor large. Deze mat is geschikt voor mensen tot 1.97 meter. RW staat voor regular wide. Dit is een korte R mat met de breedte van een maat L.

Een mummy slaapmat is compacter dan een rechthoekige mat. Deze mat is natuurlijk ook geschikt voor mummy slaapzakken. Een rechthoekige mat neemt iets meer ruimte in, maar je krijgt er meer comfort voor terug. Je kunt je namelijk nog een keer fatsoenlijk omrollen, zonder dat je naast je mat terecht komt.  

Ben je op zoek naar een 2-persoons luchtbed om samen met je lief op te slapen? Dan kun je hier zeker slagen. 

Gewicht
Self-inflating slaapmatten en luchtbedden zijn het zwaarste om mee te nemen. Compact geïsoleerde zijn het lichtst en het duurst, maar dat is het geld zeker waard als je met je backpack op je rug door Azië sjouwt. Een mummy slaapmat is door zijn vorm lichter dan een rechthoekige mat.

Lucht in de mat
Hoeveel lucht je in de mat wilt hebben is heel persoonlijk. De één wil graag hard liggen en de andere slaapt liever wat zachter. Ga je voor meer comfort? Dan is de uitdaging de mat zo op te blazen dat je net niet op de grond ligt. Voorbeeld: ben je een zijslaper? Dan wil je dat je schouders en heupen in de mat zakken. Pas dan lig je op één lijn en blijft je ruggengraat recht. Hoe dikker de mat, hoe meer speelruimte je in het opblazen hebt.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten en aanbiedingen.
Ik wil graag per e-mail op de hoogte blijven van de nieuwste trends, aanbiedingen en kortingsacties van Kampeerhal Roden
  • Alles voor vakantie, vrije tijd en tuin
  • 20.000 M2 winkelplezier
  • Gratis verzending vanaf 50 euro*
  • Dé specialist van Noord-Nederland