Wat is een R-waarde en welke R-waarde heb jij nodig voor jouw slaapmat?

Als je opzoek gaat naar een slaapmat zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om op te letten. De R-waarde is één van de belangrijke specificaties van een slaapmat. Vaak is onbekend voor mensen wat de R-waarde is en waar deze voor staat. Op het moment dat jij weet wat de R-waarde inhoudt, zal dit bijdragen aan een meer comfortabele nacht. Om ervoor te zorgen dat jij de perfecte slaapmat uit kan kiezen, nemen onze experts jou in deze blog mee in de R-waarde van een slaapmat.

Wat is de R-waarde van een slaapmat?

Heb je geen zin in koude nachten of een verstoorde slaap? Dan kun je je verdiepen in het belang van een slaapmatje met de juiste R-waarde.

Een goede nachtrust is belangrijk voor een fijne start van je dag. De juiste specificaties van je slaapmatje zijn daarom van belang. De R-waarde staat voor de isolerende eigenschappen van de slaapmat. Het geeft aan hoe goed een matje warmte vasthoudt en isolatie biedt tussen de slaapmat en de ondergrond. Een hogere R-waarde betekent over het algemeen een betere isolatie en dus meer warmte.

Wat bepaalt de juiste R-waarde?

Nu je misschien wat beter begrijpt wat de R-waarde inhoudt, vraag je je wellicht af welke R-waarde geschikt is voor jou kampeeravontuur. Hopelijk kun je hierna tot de juiste keuze komen!

De R-waarde kun je niet specifiek koppelen aan een bepaalde temperatuur. Een tip is om te kijken naar het seizoen waarin je gaat kamperen. Hieronder de R-waarden met de seizoenen waarvoor ze het meest geschikt zijn.

R-waarde 1: is het meest geschikt voor de zomer. Met deze waarde laat het matje nog veel kou door van de grond. Het is een lagere isolatiewaarde, wat betekent dat het matje minder warmte vasthoudt. Hierdoor is het matje meer geschikt voor warmere seizoenen zoals de zomer, wanneer extra isolatie niet nodig is.

R-waarde 2: is het meest geschikt voor de zomer en het voorjaar. Met een iets hogere isolatiewaarde dan R-waarde 1, biedt dit matje iets meer isolatie en is het geschikt voor warme seizoenen zoals de zomer en het voorjaar, wanneer de temperaturen nog mild zijn. 

R-waarde 3: is het meest geschikt voor de zomer, het voorjaar en de herfst. Dit matje biedt nog meer isolatie dan de vorige twee en is daarom geschikt voor een breder scala aan temperaturen, inclusief warme seizoenen zoals de zomer, het voorjaar en de herfst. 

R-waarde 4+: is het meest geschikt voor de winter. Matjes met een R-waarde van 4 of hoger bieden uitstekende isolatie en zijn daarom het meest geschikt voor koude omstandigheden, zoals de winter. Ze houden meer warmte vast en beschermen je beter tegen de koude ondergrond. 

Ga jij in verschillende seizoenen reizen? Dan is daar ook een oplossing voor. Zo hebben wij van Thermarest all-season matjes. De ThermaRest slaapmat Neoair Xlite NXT Max en de Thermarest Neoair Xlite NXT zijn 4-seizoenen matjes. Deze matjes hebben een R-waarde van 4,5. Ze zijn super veelzijdig en licht van gewicht.

Belangrijk om te weten

Om ervoor te zorgen dat jij niet voor verrassingen komt te staan, willen we nog twee belangrijke dingen met je delen.

Vaak wordt er gedacht dat de dikte van de slaapmat invloed heeft op de isolatiewaarde. Maar de R-waarde is niet persé afhankelijk van de dikte van de slaapmat. Je kunt dus niet alleen kijken naar de dikte van het matje, om te bepalen hoe goed de slaapmat isoleert. Factoren die wel van invloed zijn, zijn het materiaal, de opbouw van de luchtkamers en de vulling. Zo zorgt synthetisch materiaal voor meer isolatie. Daarnaast speelt de opbouw van de luchtkamers ook een belangrijke rol, hoe hoger de dichtheid van de luchtkamers hoe beter de isolatie zal zijn. 

Een tip voor de backpackers onder ons. Kies je voor een slaapmat met een hogere R-waarde. Dan is de kans groot dat deze slaapmat wat zwaarder zal zijn dan een lage R-waarde. Dit kan komen door het gebruikte materiaal. Voor backpackers is het daarom ideaal om te kiezen voor een lichtgewicht slaapmat. 

Kampeerhal Roden biedt een ruim assortiment aan slaapmatten. Heb je nog vragen of ben je opzoek naar persoonlijk advies? Kom dan gerust langs in de winkel of neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Geschreven door: Reisexpert Anouk
Relevante producten
Misschien vind je dit ook leuk

Wat is de beste campingtafel?

Als je gaat kamperen kan je eigenlijk niet zonder een tafel. Maar waar moet je om denken? Je leest het in deze blog.

Top 6 leukste kinderoutfits voor in het voorjaar en de zomer

Ontdek de top 6 leukste kinderoutfits voor in het voorjaar en in de zomer!